måndag, januari 02, 2012

Några reflektioner från företeelser inom Svensk travsport 2011.....


Ja, då har det gått ett travår igen och utbudet har varit större än någonsin tidigare. Man har kunnat spela på trav morgon, middag, kväll i Sverige, Norge, Finland, Frankrike o s v. Det räcker att man har ett ATG-konto och att man prenumererar på ATG-live då kan man vara med överallt.
En ny spelform har också sett dagens ljus i slutet av året, V86 och man kunde snabbt konstatera att det inte är något för spelare med små resurser, det är bara att knäppa igen lädret och låtsas som det inte finns, det är V75 som gäller.
Under året har det körts sextio V75-omgångar, mer än en gång i veckan har det alltså förekommit V75-tävlingar. Det ligger i ATG:s intresse att till varje pris öka omsättningen och intresset. Spelarnas plånböcker skall helst associeras till öppna gäddkäftar.

Indoktrineringens springpojkar - hört talas om dem? Tänkte väl det, i tidningar, TV-rutor, i ATG-live och ute på banorna dyker de upp, de där självtillräckliga grabbarna som i förväg vet vilka hästar som kommer att vinna och som sedan har massor av (bort)förklaringar till varför de inte vann. De kallar sig experter och de finns i alla modeller men de är av samma skrot och korn allihop, bara lite olika förpackningar. På visitkortet står det värmningsexpert, travexpert, tipsexpert, spelexpert och V75-expert, you name it. Självsäkra, lite stöddiga, självlärda, O-diplomerade rabblar de upp sina åsikter, ger sina goda råd och ”säkra” vinnare och ”bästa” spikar till tant Ebba och andra som inte tänker själva. Det bara sprutar ur käften på dem och utan att alltför många ifrågasätter det så kan de fortsätta att titulera sig experter. Råkar de sedan vara så att de lyckas sätta en Dagens Dubbel eller en tvilling eller till och med en V7:a vid något tillfälle blir det krigsrubriker i den blaska som experten representerar och artikeln ligger kvar i veckor.
Men det förekommer aldrig någon uppföljning på hur det går sammantaget och på längre sikt. Man behöver inte fråga sig varför, då svaret känns givet – spelar de som de tippar så har jag svårt att se dem ligga på plus.
De skall nog vara tacksamma mot ATG, TV4 och de tidningar som betalar alldeles för höga löner till dem. Det är definitivt inte lön efter prestation, långt därifrån.
De har ju i alla fall ett visst underhållningsvärde vi inte kan ta ifrån dem.
Som om det inte räckte med experter så använder man sig av avdankade idrottsmän och annat löst folk bland annat i Aftonbladets ”Miljonklubben” och Expressens ”Superpanelen”. Det känns nästan genant att lyssna på eller läsa åsikter från en gammal brottarlegend med misstänkt ADHD, en lite lönnfet före detta fotbollsspelare från Hudiksvall och en före detta ishockeylirare gift med en känd travtränares dotter som främsta merit inom området.” Men de vinner ju ibland” skriker vän av ordning upprört. Javisst, men hur ser nettot ut? Någon som vet? Nähä.
Det har varit VM i V75 i år och vad presterade experterna? Exit, nödutgången med svansen mellan benen? Det visade sig föga oväntat att de inte alls är de överdängare som de utger sig för att vara. Jag menar t ex ”att köra loppet i badkaret” hur intelligent är det? En konkurrerande expert, eller kallas de kollegor experter sinsemellan, kanske kör sina lopp i solariet, vilket inte heller verkar vara så väl genomtänkt. Skit detsamma, hur ser ex v ett årsresultat ut för Micke, Malla, Raffe, Malmrot, Professorn, Ögat och allt vad de heter? Det kan ha ett visst intresse för tant Ebba och de andra som sitter där med tindrande ögon, suger i sig och satsar besparingarna.
Ledet har dock tunnats ut lite under de senaste åren och Nilsson och professorn har omskolats och mest sysslat med ”hemma hos reportage” under det gångna året.
Blaskor med lite självaktning kör även med kusk- och tränarintervjuer, många gånger ren parodi. Ett fåtal tränare uttalar sig inte för media, andra ligger lågt, några mörkar och optimisterna vinner med det mesta. ”Hörru Petri Salmela, vad tror du om Sköldpaddan i lopp tre och Snigeln i lopp sex i dag”? ”Båda kändes bra i senaste jobbet så jag måste vara optimist”.  Var f-n håller realisterna till? Särskilt (o)lustigt kan det vara när två personer från samma stall uttalar sig i olika medier och kommer med olika information om samma häst, vilket kanske inte är alltför vanligt men det förekommer.
 
Det finns även andra experter inom gebitet, de av media så kallade expertkommentatorerna och det är en fröjd att lyssna på Lennart Forsgren på ATG-live och Stig H Johansson i V75 direkt, genuina hästkarlar som vet vad de pratar om och som inte behöver skriva expert på visitkortet.

Inga kommentarer: