måndag, november 24, 2008

Demonstrationerna tilltar i Bangkok


Tiotusentals demonstranter samlades i centrala Bangkok under söndagen. Syftet med mötet är att försöka störta den sittande regeringen och går det inte på något annat sätt så har de uttalat att målet är att få militären att ta över – att ordna en ny militärkupp helt enkelt.

Det är nästan otroligt att det kan få fortsätta på det här sättet, dag efter dag, vecka efter vecka, att anhängare till oppositionspartiet PAD kan invadera och ockupera regeringskansliet utan att det sätts in resoluta åtgärder i syfte att återställa ordningen i landet
Nu förbereds det tydligen ytterligare angrepp på parlamentet som skall genomföras under måndagen. Då återstår det att se hur lojala polis och militär är med den folkvalda regeringen.
Det verkar också som att polisen kommer att möta demonstranterna enbart med hjälp av sköldar för att undvika anklagelser om övervåld. Tårgas, batonger och andra vapen skall inte få förekomma enligt media här i Thailand.
Arméchefen har också tillkännagivit att militära trupper kan komma att sättas in mot demonstranterna om det blir nödvändigt, men det förutsätter naturligtvis att militären förhåller sig lojal mot regeringen.
Det är ju bara att hoppas att militären har den insikten att militärkupper aldrig kan lösa Thailands politiska problem.
Det återstår också att se vad som kommer att hända då tiotusentals regeringsanhängare från landsbygden anländt till Bangkok för att försvara demokratin i landet. Man har dock uttalat att man inte söker konfrontation med oppositionen utan enbart vill visa sitt stöd för den sittande regeringen.

Det kanske mest allvarliga, om man bortser från förekommande våld, är att det nuvarande tillståndet lamslår det politiska livet i Thailand. Eftersom regeringsbyggnaderna är ockuperade tvingas regeringen att styra landet från provisoriska lokaler, vilket inte visat sig vara helt lätt.
Situationen gör också att utländska investerare flyr landet, vilket är särskilt allvarligt under den pågående finanskrisen.

De stora Amerikanska och Japanska biltillverkarna, vilka har monteringsfabriker i Thailand, har redan aviserat neddragningar. Andra internationella företag som Sony, Nikon, LG m fl kommer säkert att följa efter.

Inga kommentarer: