söndag, november 30, 2008

Uppdatering av situationen i Bangkok

Nu är jag tillbaks i sta'n och kollar vad som hänt när jag varit hem till byn.

I fredags avsattes landets högsta polischef efter att ha vägrat lyda order från regeringen.

På lördag morgon angrep demonstranterna på Suvarnabhumi flygplats en polispostering som sats upp för att förhindra nya demonstranter att ansluta sig protestaktionerna. 150 poliser jagades bort av PAD-demonstranterna och man fick dessutom ett antal fordon förstörda.

Under lördagen varskodde den grupp (UDD) som försvarar demokratin och stöder regeringen att man har för avsikt att genomföra en motdemonstration i Bangkok under söndagen. Upplagt för konfrontation och blodsutgjutelse?

På lördagen meddelade också en talesman för flygplatsledningen att Suvarnabhumi flygplats kommer att vara stängd ytterligare två dagar och öppnas på måndag. Vi får väl se hur det blir med den saken.

Nu börjar också kritiken mot belägringen av flygplatserna komma från andra länder. Både USA och EU har kritiserat förhållandet. Thailand har hamnat som nummer två på listan över väldens farligaste länder.

Den fd premiärministern Thaksin Shinawattra har också intervjuats om förhållandet i Thailand och han varnade för att ett försök från arméns sida att ta över makten skulle leda till blodsutgjutelse. Han uppmanade demonstranterna att lugnt och stilla lämna de ockuperade områdena. Någon som lyssnar?
Knappast något stöd för regeringen - om man så säger.

Oppositionen har nu vänt sig till konstitutionsdomstolen och begärt att domstolen skall avsätta regeringen genom att upplösa regeringspartierna med motiveringen att regeringen inte kan hålla ordning i landet och att belägringen av Suvarnabhumi skadar Thailands anseende utomlands.

Man tror inte att det är sant.

Arméchefen vägrar att samarbeta med regeringen och de polisiära resurserna är sannolikt inte tillräckliga för att klara av att rensa flygplatserna och regeringsbyggnaderna. Polisförstärkningar har sänts till Bangkok från norra och nordöstra Thailand och i kväll visades bilder på TV där hundratals poliser grupperas i närheten av Survanabhumi. Oavsett antalet poliser så kommer man inte att kunna avvisa demonstranterna utan att våld tillgrips på ett eller annat sätt, vilket i sin tur kan ge armén en orsak att ingripa och iscensätta en militärkupp oavsett vad arméchefen tidigare uttalat.

Konstitutionsomstolen skall komma med ett utlåtande på tisdag angående en eventuell upplösning av regeringspartierna. Skulle domstolen komma med ett beslut som innebär att regeringen tvingas att avgå så kan det vara den tändande gnistan för de rödklädda regeringssupportrarna i UDD.
I dag har man demonstrerat i Bangkok och utifrån landet har det meddelats att tiotusentals regeringsanhängare kommer till Bangkok på tisdag. Då om inte förr kommer det att bli konfrontationer som kommer att kräva offer.
PAD:s demonstranter uppgår till ca 4000-5000 personer medan UDD säkert kommer att ställa upp med fler än hundratusen deltagare.

Då är det för sent för armén att agera om man tänkt sig en lösning utan blodsutgjutelse.

Inga kommentarer: