tisdag, november 25, 2008

Temperaturen stiger

Igår var det fullt ös på demonstrationerna i Bangkok. Regeringsmotståndarna belägrade parlamentet och andra byggnader med anknytning till regeringen och omringade även den gamla internationella flygplatsen, Don Muang, som varit provisoriskt högkvarter för premiärministern sedan slutet i augusti, då regeringskansliet varit ockuperat.

PAD-anhängarna kapade bussar som man sedan använde som barrikader mot polisen.
Poliserna gjorde ett tamt intryck, obeväpnade och enbart utrustade med sköldar mötte de ”gatans parlament”. Många av demonstranterna däremot, dvs de som anklagar regeringen för alla våldshandlingar, var beväpnade med golfklubbor, armeringsjärn, träpåkar och andra tillhyggen.

Företrädare för de demokratiska krafterna hade uppmanat de regeringstrogna att inte ge sig ut på gatorna vilket tydligen hörsammats. På så vis uppstod inga konfrontationer.

Regeringsmotståndarna är klädda i gult, vilket är kungafamiljens färg. Drottningen har inte heller gjort någon hemlighet av att hon sympatiserar med PAD.

Premiärministern, Somchai som är på statsbesök i Peru har uttalat att han inte har några planer på att avgå frivilligt eftersom det är folket som valt honom.

Idag hettade det till ytterligare och TV-kanalen TPBS, vilken motsvarar SVT i Sverige, visade ett inslag där regeringsmotståndare öppnade eld mot de regeringstrogna demonstranterna.
Av inslaget framgick att två man besköt motståndarna upprepade gånger. Jag har hitintills inte fått något grepp om skadade eller döda.

Av rapporteringen framgick även att regeringsmotståndarna gav sig på kamerateamet och försökte stjäla filmen från beskjutningen.
Man har också under dagen meddelat att militärledningen har lovat att det inte är aktuellt med någon ny militärkupp. Försvarsmakten verkar vara överens om att ett nytt militärövertagande inte kan lösa Thailands politiska problem och därför avstår man – tillsvidare kanske man skall tillägga.

Inga kommentarer: