torsdag, november 27, 2008

Ännu en flygplats stängd

Nu har de regeringsfientliga demonstranterna stängt ytterligare en flygplats i Bangkok. Det är den tidigare internationella flygplatsen Don Muang.
Syfte ska ha varit att hindra ett antal ministrar att flyga till Chang Mai för ett möte med premiärminister Somchai Wongsawat.

Det är svårt att hänga med i alla turerna, dels för rykten som sprids dels för att jag inte kan tillräckligt mycket av språket. Men det verkar som om Premiärministern efter sin hemkomst från Peru stannat i Chang Mai. Det innebär också att det tidigare utlysta mötet mellan Kungen och Premiärministern ännu inte förevarit.

Nu lyckades inte demonstranterna förhindra att regeringssammanträdet blir av. Ministrarna flögs från Bangkok till Chang Mai med militära helikoptrar under förmiddagen.

Vad jag förstått skall man nu diskutera vilka åtgärder som skall vidtas i syfte att få slut på oroligheterna.
Det skall bli mycket intressant att se vad som händer om arméchefen får en direkt order att avhysa demonstranterna från flygplatserna och de regeringsbyggnader som ockuperats sedan i slutet på augusti. Kommer han att acceptera en sådan order och vidta nödvändiga åtgärder eller kommer han att vägra att följa regeringens direktiv?

Det har också meddelats att en domstol i Bangkok förklarat belägringen av Suvarnabhumi flygplats som olaglig och att demonstranterna skall avhysas. Frågan är bara vem som skall genomföra domstolens utslag.

Inga kommentarer: