lördag, november 01, 2008

Nu är det livat i Bangkok igen. Under dagen har nära 100 000 sympatisörer till den förre premiärministern, Thaksin Shinawatra samlats på en stor idrottsarena, Rajamangala National Stadium.
Många kommer från Norra och Nordöstra Thailand där PPP har sitt starkaste stöd. Så gott som samtliga är klädda i röda skjortor för att visa vilken sida man står på.
Motståndarna, PAD:s anhängare, klär sig i gula skjortor så det är lätt att se vilka som är vilka.
Om allt fungerar enligt planerna så kommer Thaksin att via en storbildsskärm att tala till sina sympatisörer klockan 20.00 lokal tid. Ingen tycks veta varifrån talet kommer att sändas men det spekuleras i Hong Kong.
Om jag tolkat tidningar och TV-nyheterna rätt så har bl a militären försökt stoppa framträdandet med hänvisning till att det kan uppstå oroligheter. Jag blir inte ett dugg förvånad om det uppstår ”tekniska problem” så att framträdandet inte kan genomföras.
Då om inte annars skapar man en situation där mer än 100 000 människor kommer att uppleva en enorm besvikelse innan de beger sig ut på Bangkoks gator i natt. Även om talet genomförs föreligger det stora risker för sammanstötningar mellan de ”röda” och de ”gula”.
Enligt media har mer än 2000 extra poliser beordrats ut för att upprätthålla ordningen i natt.
Jag noterar att de som tjänat mest på detta är de som tillverkar och säljer skjortor oavsett om de är röda eller blåa.

Inga kommentarer: