tisdag, november 11, 2008

Den Thailändska tidräkningen

Det är mycket som skiljer Sverige och Thailand åt, bland annat den thailändska kalendern som utgår från Buddhas födelseår och vilket därför räknas som år noll.
Eftersom Buddha föddes 543 år före Kristus räknar thailändarna år 2008 som år 2551, dvs. man adderar talet 543 till 2008.
Den thailändska kalendern skiljer sig också avsevärt från de västerländska när det gäller helgdagar. Eftersom landet är buhddistiskt finns det inte en enda kristen helgdag, man firar varken påsk eller jul i Thailand. De enda helger som är lika är nyårsdagen och första maj. Thailändarna har fler högtider än de flesta västerländska länderna. De delas huvudsakligen upp i två delar, religiösa dagar och de som härrör från monarkin.
Förutom de vanliga nationella högtiderna finns det en del regionala högtider, de flesta i samband med lokala religiösa högtider. Dessutom finns det etniska högtider som inte gäller hela samhället men som ändå gör att många affärer är stängda. Den mest betydelsefulla, men inte det enda, är det kinesiska nyåret som infaller i februari.

Utöver alla officiella helgdagar så kan regeringen förklara speciella tillfällen som helgdagar
De flesta religiösa helgdagarna är, liksom i den kristna religiösa kalendern, beroende av månkalendern och infaller ofta vid fullmåne.

Inga kommentarer: