onsdag, november 26, 2008

En händelserik dag i Bangkok

Det har varit en händelserik dag i dag. I morse samlade Thailands arméchef, Anupong Paojinda, en grupp bestående av bankdirektörer, företagsledare, monarkister och andra höjdare inom Bangkoks societet i syfte att komma fram till en lösning av krisen.
Efter mötet meddelade arméchefen att premiärministern bör upplösa parlamentet och utlysa nyval i landet. Han sa vidare att det inte är fråga om någon militär kupp eftersom en sådan skulle få internationellt icke önskvärda reaktioner.

Den thailändske premiärministern, Somchai Wongsawat lät under eftermiddagen meddela att han inte har för avsikt att upplösa parlamentet och han tillbakavisar även arméchefens uppmaning om att avgå. Han hänvisar till att han och hans regering är tillsatt av folket

Det har också framkommit att Premiärminister Somchai Wongsawat och Thailands kung Bhumibol Adulyadej ska hålla ett möte senare under kvällen. Hur kungen ställer sig till krisen kommer troligtvis att avgöra vad som sedan händer.

Om parlamentet upplöses och nyval utlyses så kommer säkert någon domstol i landet att förbjuda PPP, och stoppa de flesta ur partiledningen att ställa upp i ett nytt val på samma vis som skedde vid det senaste valet då TRT förbjöds och flera ur partitoppen förbjöds att syssla med politik under fem år. Skulle det efter ett val visa sig att det parti som representerar den fattiga landsbygdsbefolkningen får en stor majoritet kommer många att anklagas för valfusk och röstköp. I ett ärligt val har oppositionen och pöbeln på Bangkoks gator inte en verklig chans att vinna. Det har de senaste valen visat, Thaksins bundsförvanter har segrat överlägset vid varje tillfälle.

Sedan kan man ha uppfattningar om korruptionen i landet, som är väldigt utbredd. Nu tror jag inte det har någon som helst betydelse vem som vinner, korruptionen avskaffar man inte över en natt. De som sitter vid köttgrytorna ser till att skaffa sig själva fördelar, så är det tyvärr här.

Samtidigt som arméchefen meddelade att premiärministern bör avgå, upplösa parlamentet och utlysa nyval, så uppmanade han även demonstranterna att lämna flygplatsen.
Talesmän för demonstranterna har i sin tur sagt att man inte avbryter belägringen av flygplatsen förrän mr Somchai Wongsawat tillkännagivit att han har för avsikt att avgå.

Tilläggas kan att flygplatsens ledning har lämnat in en stämningsansökan för att få ett snabbt domstolstillstånd att vräka demonstranterna, skriver tidningen The Nations nätupplaga

Inga kommentarer: