måndag, oktober 10, 2011

Drevet går...


Nu går drevet och som vanligt med Aftonbladet i spetsen, svensk slaskpress personifierad. Lena Mellin drar tåget i vanlig ordning och skyr inga som helst medel.
Jag tycker att Ulf Lundell har beskrivit henne på ett mycket träffande sätt i sin senaste roman.
Självklart kommer Julholt att klara sig från åtal, det har en samlad politikerkår redan bestämt. I den här ryggdunkarklubben och politiskt korrekta församlingen gör man aldrig några fel hur fel det än kan verka för oss som röstar på dem.
Illa ute?
Det är förvånansvärt få medier som pekat på att riksdagen undantog sig själva när man skärpte bidragsbrottslagen 2007. Före det var en domstol tvungen att bevisa uppsåt för att kunna döma någon för bidragsbrott. Nu räcker det med att påvisa grov oaktsamhet. Lagen från 2007 gäller vid fusk med studiestöd, pensioner, sjukförsäkring, arbetslöshetsersättning, socialbidrag osv. Fusk med bidrag som betalas ut av Sveriges riksdag omfattas däremot inte av lagen. Därför kan den politiker som i likhet med Juholt ertappas med att ha fått ut ett bidrag som han/hon inte har rätt till oftast bara betala tillbaka pengarna och sedan är saken ur världen rent straffrättsligt.
Däremot återstår att se vilket politiskt pris Håkan Julholt kommer att få betala för sin oaktsamhet. Personligen tror jag att han klarar sig relativt hyfsat och går ur det här, om inte med heder och ära i behåll, så ändå i viss mån med bibehållet förtroende som ledare för partiet under innevarande period. Att välja ny ledare i dagsläget finns bara inte på kartan.

Inga kommentarer: